Nic Newell, Dan Cross, Paul Cowcher, Tommaso Bernabei
PŁYWANIE
PROFESJONALNIE O SPORCIE
Wydawnictwo: Muza
Data: 2012
Stron: 160
Oprawa: Miękka, broszurowa
Pływanie
to moja pasja, kiedyś kilka razy w tygodniu zjawiałam się o
szóstej rano na basenie, żeby móc w spokoju popływać. Dzięki
systematycznym ćwiczeniom prawie do perfekcji opanowałam styl
klasyczny (żabkę) i styl dowolny (kraul), co mnie ogromnie cieszy,
bo wreszcie skończyło się moje chaotyczne bełtanie wody.
Mimo
że od mojej przygody z pływaniem minęło trochę czasu, to nadal
jestem sympatykiem tej formy sportu i często podczytuję literaturę
fachową, tak też było w przypadku książki „Pływanie.
Profesjonalnie o sporcie”. Autorzy tej publikacji to fachowcy w
swojej dziedzinie: Nic Newell – zdobywca trzech medali na
Igrzyskach Pacyfiku Młodzieży, Dan Cross – pływak, obecnie
profesjonalny trener, Poul Cowcher – pracownik w sektorze zdrowia i
kondycji fizycznej, trener osobisty oraz Tommaso Bernabei –
scenarzysta i autor poradników, dietetyk włoskiego klubu
pływackiego. Panowie wykonali świetną robotą tworząc doskonałą
instruktażową pozycję, przeznaczoną głównie dla pływaków,
którzy pragną osiągnąć realne sukcesy w tej dziedzinie sportu.
Książka
jest doskonale przygotowana i bardzo czytelna. Zaczyna się krótkim,
ale treściwym wprowadzeniem. Następnie zostają przybliżone
techniki i taktyka pływania stylów: klasycznego, dowolnego,
motylkowego oraz grzbietowego. Objaśniono również starty ze
słupka, nawroty i finisze. W rozdziałach tych znajduje się wiele
cennych porad i przestróg, dla ułatwienia autorzy stworzyli zwięzłe
podsumowania w formie listy przypominającej. W dalszej części
przedstawiono trening przekrojowy, którego celem jest wzmocnienie
mięśni, zapobieganie urazom, zwiększenie motywacji i utrzymanie
dobrej kondycji. Precyzyjnie zilustrowano ćwiczenia poza basenem, z
anatomicznym podkreśleniem pracującej grupy mięśni oraz
wyjaśniono jaki wpływ ma dane ćwiczenie na efektywność pływania. Kolejnym krokiem jest przybliżenie zasad właściwego odżywiania z podziałem
na podstawowe grupy: węglowodany, białka, tłuszcze i płyny, jak
również bazę apetycznych przepisów na zbilansowane dania. W
dziele końcowym znajduje się bonus dla zainteresowanych, czyli
szczegółowy program treningowy. Dodam
jeszcze, że opracowanie graficzny książki jest godne pochwały.
Dobrej jakości papier i ogromna ilość zdjęć z adnotacjami o tym
jak należy wykonywać poszczególne zadania, oraz co robić w
wodzie, żeby pływać szybciej i coraz lepiej jest bardzo cennym
dodatkiem.
Publikacja wydawnictwa Muza, jest lekturą kierowaną do osób dla
których pływanie to coś więcej niż tylko relaks, czy praca nad
dobrą formą fizyczną. To profesjonalna pozycja dla pływaków,
którzy pragną udoskonalić swój warsztat i poprawić czas, dzięki
czemu będą pływać efektywniej, a tym samym, osiągać coraz lepsze wyniki.
Za
możliwość przeczytania książki dziękuję wydawnictwu Muza, a
także portalowi Sztukater.