Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

Magda Gessler

KUCHENNE REWOLUCJE.

NOWE PRZEPISY MAGDY GESSLER

Wydawnictwo: Znak Literanova
Data: 2014
Stron: 160
Oprawa: Miękka



Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” to nie lada gratka dla fanów restauratorki, ponieważ w publikacji można znaleźć przepisy - oczywiście nie wszystkie - z czterech ostatnich sezonów „Kuchennych rewolucji”, dlatego, że jest to druga książka powstała na podstawie programu emitowanego w TVN. Każdy przepis opatrzony jest informacją z którego sezonu i odcinka pochodzi. Uważam to za ciekawy pomysł, bo osoby zainteresowane konkretną recepturą mają możliwość podejrzeć wykonanie przepisu na stronie kuchennerewolucje.tvn Poza tym książka ma interesujący wstęp dotyczący pracy Magdy Gessler nad metamorfozami restauracji, i o ile w tych tekstach entuzjazm autorki szalenie mi się podoba, o tyle uważam, że chyba co nieco przecenia swoją pracę, ale my tu nie o marketingowym wizerunku Pani Gessler a o jej przepisach.

Bogiem a prawdą spodziewałam się, że będą to przepisy skomplikowane, szałowe formuły tylko dla wtajemniczonych w kulinarne tajniki, jednym słowem, nie dla przeciętnego Kowalskiego, który nie dysponuje „puchatym kontem”* i do suto wyposażonego marketu dalej mu niż bliżej. Myliłam się. Większość przepisów jest bardzo łatwa w wykonaniu, z całą pewnością ktoś, kto ma  już za sobą etap przypalania wody będzie umiał usmażyć polecane przez Magdę Gessler placki ziemniaczane, ugotować kartoflankę, czy przygotować lody migdałowe. Szczególnie że przepisy są czytelne, często bardzo proste, a i dostępność składników nie powinna nastręczyć kłopotów. Co więcej, każde danie opatrzone jest czarującym zdjęciem, którego za pewne głównym zadaniem jest kuszenie nieszczęśnika, który weźmie do ręki nowe przepisy Magdy Gessler.

Dodam jeszcze, że „Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” podzielone są na działy:
Przystawki (Ryba po grecku, Kruche babeczki z mięsem z kaczki)
Zupy (Zupa szczawiowa, Zupa cebulowa na karmelu i białym winie)
Sałatki (Sałatka cezar nieoszukana, Sałatka z kurczaka po amerykańsku z kukurydzą)
Dania wegetariańskie (Naleśniki z bryndzą, Kluski śląskie z pesto)
Ryby (Gołąbki z dorsza, Piracka ryba)
Mięsa (Faszerowana kaczka, Sekret podwójnego schabowego)
Desery (Copa melba, Mango lassi)

W książce znajduje się sześćdziesiąt przepisów, których - jak już wspomniałam -  wykonanie nie jest trudne, zaś jeśli chodzi o smak - nic zarzucić im nie można, piszę to z całą odpowiedzialnością, ponieważ z kuchnią żyję za pan brat i większość tych przepisów znam i lubię, dlatego według mnie, wydanie jest idealne dla osób, które zaczynają się bawić w eksperymentowanie w kuchni lub chcą poszerzyć, ewentualnie odświeżyć swoją wiedzę w zakresie przyrządzania pewnych dań. Dla zaawansowanych w sztuce kucharskiej nowe przepisy Magdy Gessler mogą nie być odkrywcze, ale na pewno będą ciekawym urozmaiceniem kulinarnej kolekcji, zwłaszcza że publikacja zachwyca kolorami i grafikami, o przepisach już nie wspomnę.


*określenie zapożyczone z książki Joanny Sykat :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Słowami Hanny Banaszak " Gościu znużony, gościu znudzony,jeśli zabłądzisz kiedyś w te strony (...)". No właśnie, jeśli tylko zabłądzisz w te strony zostaw proszę kawy dwie krople, pyłek z rękawa lub najprościej słów kilka - daj się zapamiętać.

Zastrzegam sobie prawo do usuwanie wszelkiego rodzaju spamu oraz komentarzy anonimowych i wulgarnych.